Istanbul

Zbor operat de Turkish Airlines pe toată perioada anului

Sursa foto: Turkish Airlines       

Istanbul este cea mai mare concentrare urbană a Turciei și singurul megalopolis din lume întins pe două continente. În vechile texte românești, orașul era numit Țarigrad, Stanbul, Stambul, Înalta Poartă sau Poarta. Oficial fosta capitală a primit denumirea turcă de Istanbul la 28 martie 1930, până atunci păstrându-și pe plan internaținal numele antic și tradițional de Constantinopol. Cu o populație de peste 18,8 miloane Istanbulul este un megalopolis, precum și principalul centru financiar, comercial și cultural al Turciei. Se întinde peste 27 de districte din cele 39 ale provinciei cu același nume, fiind una dintre cele mai mari metropole din lume. Este capitala economică a Turciei și prefectura provinciei cu același nume. Partea europeană se află situată în regiunea istorică Tracia iar cea asiatică în Anatolia. Poartă numele oficial de Istanbul din 28 martie 1928. Alături de Atena și Roma, Constantinopol-ul, adică Istanbul-ul se clasează printre cele mai venerabile capitale ale Europei. El a fost înscris pe lista patrimoniului mondial al UNESCO începând cu anul 1985. Asemănător cu Constantinopol-ul în evul mediu, astăzi Istanbul este cea mai mare aglomerare umană a Europei.

Acces website companiei aeriene

Londra

Zbor operat de Wizz Air pe toată perioada anului

Sursa foto: Wizz Air

Londra (în engleză London) este capitala Angliei și a Regatului Unit. Este cel mai important centru politic, financiar (datorită City-ului), cultural și artistic al Regatului Unit, și unul dintre cele mai importante orașe ale lumii.

Populația Londrei este de 7.421.229 locuitori în Londra Mare, cărora li se adaugă alte câteva milioane din zona metropolitană. Există o imensă diversitate de etnii, culturi și religii, Londra fiind unul din cele mai cosmopolite orașe din Europa și din lume. Aici locuiesc, permanent sau temporar, mulți dintre cei mai bogați oameni ai lumii.

În Londra se găsesc sediile a numeroase instituții și corporații de importanță globală; multe clădiri importante: palate, muzee, teatre, săli de concerte, aeroporturi, stații de cale ferată, numeroase ambasade și consulate.

Westminster și Biserica Sf.Margareta din Londra au fost înscrise în anul 1987 pe lista patrimoniului cultural mondial UNESCO.

Acces website companiei aeriene

Timișoara

  Sursa foto:Razvan Vitionescu (Asociația Aeroporturilor din Romania)

Timișoara este unul dintre cele mai importante orașe și minunate ale României. Dacă îți plănuiești o vacanță, nu ai cum să uiți să treci pe lista ta și această destinație. Vei pleca de aici cu o groază de amintiri frumoase și multe poze deosebite.

Timișoara este situată în sud-estul Câmpiei Panonice (respectiv în sudul Câmpiei de Vest), în zona de divagare a râurilor Timiș și Bega.

Timișoara, în traducere: „cetatea de pe Timiș” este reședința și cel mai mare oraș al județului Timiș din regiunea istorică Banat, vestul României. Numele localității vine de la râul Timiș (trecând la sud de municipiu), numit de romani în antichitate Tibisis sau Tibiscus.

Prima atestare documentară a localității Timișoara este destul de controversată, aceasta fiind plasată de specialiști în 1212 sau în 1266. În 1175 este menționat comitatul Timiș, dar sursele nu menționează care este centrul economic și administrativ al acestuia. În momentul atestării sale acesta făcea parte din comitatul Timiș, o unitate administrativ teritorială a regatului ungar. Teritoriul cunoscut mai târziu ca Banat cu centrul administrativ în „Urbis Morisena” (apoi Cenad), fusese cucerit de către maghiari în jurul anului 1030 și încorporat în regatul ungar. Fiind așezată într-un punct strategic, de unde putea fi controlată o mare parte a Câmpiei Banatului, atât Timișoara cât și funcția de comite de Timiș au devenit din ce în ce mai importante.

Timișoara a primit un impuls deosebit în timpul domniei regelui Carol Robert de Anjou, care în urma vizitei sale din 1307 a ordonat construirea aici a unui palat regal. În timpul anarhiei feudale, acesta va muta capitala Ungariei la Timișoara.

Numirea lui Iancu de Hunedoara în funcția de comite de Timiș, în 1440 marchează un capitol aparte din istoria Timișoarei. Iancu de Hunedoara a fost cunoscut în întreaga regiune pentru reputata victorie de la Belgrad asupra otomanilor, fiind considerat în acea vreme apărător al creștinătății. El a transformat orașul într-o tabără militară permanentă și în domiciliul său, după ce s-a mutat aici împreună cu familia. Astfel, cetatea va rămâne în posesia Corvineștilor până în 1490.

Pe 20 decembrie 1989, Timișoara a fost declarată primul oraș din România liber de comunism. Timișoara este un oraș multicultural, influențat de diversele comunități etnice, în special de cea germană, maghiară și sârbă, dar și de cele bulgară, italiană și greacă. Moștenirea culturală și diversitatea ofertei culturale sunt punctele forte ale orașului.

Din punct de vedere turistic Timișoara deține cel mai amplu ansamblu de clădiri istorice din România, constituit din ansamblurile urbane ale cartierelor Cetate, Iosefin și Fabric.

Arhitectura variată, influențele barocului Vienez și multitudinea de parcuri au adus Timișoarei, așa cum s-a spus mai sus, renumele de „Mica Vienă” și de „Orașul parcurilor”.

Acces website companiei aeriene

Cluj Napoca

Sursa foto:Nicu Cherciu (Asociația Aeroporturilor din Romania)

Cluj-Napoca cunoscută sub numele de Cluj, este al patrulea oraș cu cea mai mare densitate din România și sediul județului Cluj în partea de nord-vest a țării. Din punct de vedere geografic, este aproape echidistant de București (324 kilometri), Budapesta (351 km (218 mi)) și Belgrad (322 km (200 mi)). Situat în valea râului Someșul Mic, orașul este considerat capitala neoficială a provinciei istorice Transilvania. Din 1790 până în 1848 și din 1861 până în 1867, a fost capitala oficială a Marelui Principat al Transilvaniei.

Cluj-Napoca este un important centru economic în România. Brandurile locale care au devenit bine cunoscute la nivel național și, într-o oarecare măsură, chiar internațională. Amintim: Banca Transilvania, Terapia, Farmec, Jolidon și Ursus.

În anul 2007, industria hotelieră din județul Cluj a oferit cazare totală de 6.472 de paturi, dintre care 3.677 au fost în hoteluri, 1.294 în pensiuni și restul în cabane, campinguri sau pensiuni. Un total de 700.000 de vizitatori, din care 140.000 erau străini, au rămas peste noapte. Cel mai mare număr de vizitatori străini provin din Ungaria, Italia, Germania, Statele Unite, Franța și Austria.

Cluj-Napoca găzduiește o serie de festivaluri culturale de diferite tipuri. Acestea se întind pe tot parcursul anului, deși sunt mai frecvente în lunile de vară. Iată câteva dintre ele:

  • "Sărbătoarea Muzicii" (Fête de la Musique)
  • "Septemberfest", după modelul Oktoberfest german.
  • Festivalul castelului electric
  • Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF)
  • Comedia Cluj, care a debutat în 2009, este cel mai nou festival anual de film organizat la Cluj-Napoca.
  • Toamna Muzicală Clujeană, cel mai important eveniment muzical clasic din România după Festivalul George Enescu
  • Festivalul Untold, care a început în 2015, este cel mai mare festival de muzică din România. Desfășurată în principal în Arena Cluj, precum și în sala polivalentă, a atras peste 300.000 în a doua ediție.

Accesati websiteul companiei aeriene

Oradea

Oradea

Sursa foto: Zona Metropolitană Oradea (Aeroportul Oradea)

Oradea, mai demult Oradea Mare, (în maghiară Nagyvárad, în germană Großwardein, în slovacă Veľký Varadín, în latină Magnovaradinum) este municipiul de reședință al județului BihorCrișanaRomânia. Se află în vestul României, pe râul Crișul Repede, în imediata apropiere a frontierei cu Ungaria.

Totodată, Oradea este și cel mai important oraș din regiunea istorică Crișana. La recensământul din 2002 municipiul avea 206.614 de locuitori.[3] Zona metropolitană, care include și 11 comune învecinate, avea, în anul 2002, o populație de 249.746 locuitori, dintre care 68,2 % români, 28,7 % maghiari ș.a.[4] În perioada interbelică, 20,6 % din populația orașului era alcătuită din evrei, fiind consemnate, de asemenea, comunități de germani, slovaci, ucraineni etc.[5] (vezi județul Bihor interbelic).

Stațiunile balneare Băile Felix și Băile 1 mai se află la o distanță de 8 km, respectiv 4 km de oraș. Pe lângă apele termale recunoscute pe plan internațional pentru efectele terapeutice, în această zonă se găsește o formațiune carstică spectaculoasă, mai exact, un aven cu o adâncime de 86 de metri, denumit în zonă „Craterul de la Betfia”, precum și Pârâul Peța, cu o vegetație tropicală unică în Europa.[6]

De secole, municipiul Oradea a reprezentat un punct important de referință pentru zonă, fiind cel mai important centru cultural și comercial. În Evul Mediu, în Cetatea Oradiei exista un observator astronomic, iar astronomii care lucrau acolo foloseau meridianul Oradiei ca meridian de 0°.[7]

Turismul orădean începe să se dezvolte, Oradea participând, alături de Băile Felix, la Târgul de Turism de la Viena din ianuarie 2015.

Sursa text: Wikipedia

Accesați websiteul companiei aeriene